Tatabahasa 3 (e)

October 13, 2017 | Pengarang: Asti Ali | Kategori: N/A
Share Benamkan


Penerangan Ringkas

t...

Penerangan

LATIHAN 1 (e)

:

SEKOLAH BERASRAMA PENUH

Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian kemukakan tiga peribahasa berdasarkan situasi tersebut. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengingatkan orang ramai supaya tidak terlibat dalam rasuah kerana perbuatan itu menyalahi undang-undang dan hukum agama. Amalan rasuah dalam jangka panjang mampu memusnahkan sesebuah negara. Golongan yang terlibat dalam gejala rasuah selama ini, sekalipun mereka cuba menyembunyikan perbuatan jahat tersebut, suatu masa nanti mereka pasti akan diketahui oleh masyarakat. Kejahatan mereka tidak mampu disembunyikan daripada ketahui orang. [6 markah]

LATIHAN 2

:

MRSM

(e) Baca petikan di bawah ini dengan teliti, kemudian kemukakan tiga peribahasa yang sesuai berdasarkan situasi tersebut. Walaupun Shahida dan Shahira adik-beradik kembar tetapi kedua-duanya mempunyai minat dan perwatakan yang sangat berbeza. Mereka sentiasa berselisih faham dan sering bertengkar dalam menegakkan pendirian masing-masing. Ibu mereka selalu memberi nasihat agar mereka bertolak ansur antara satu sama lain namun tidak dihiraukan. Perselisihan yang berlarutan itu berakhir apabila mereka mula insaf dan bermaafan-maafan. [6 markah] LATIHAN 3 (e)

:

MPSM MELAKA

Baca petikan di bawah dengan teliri. kemukakan tiga peribahasa yang sesuai dengan petikan tersebut. Adiba anak yang rajin dan sering membantu ibu bapanya. Dia telah mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajarannya tetapi Adiba berasa serba salah sama ada hendak memilih tawaran untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara atau di dalam negara. Ibu bapa Adiba menyerahkan kepada Adiba untuk membuat keputusan kerana dia sahaja yang dapat membuat pilihan yang tepat.

CSL2011 TSJ TATABAHASA 3(b)

1

LATIHAN 4 (e)

(iii) LATIHAN 5

Mengharapkan sesuatu yang belum tentu dapat, barang yang ada dibuang. Orang yang tidak tahu membaiki sesuatu benda. tetapi cuba membaikinya hingga benda itu menjadi rosak. Jangan sengaja mencari kesusahan. [6 markah) :

MPSM PERLIS

Baca ayat-ayat di bawah dengan teliti, kemudlan kemukakan peribahasa yang sesuai dengan situasi yang terdapat dalam ayat. (i) (ii) (Iii)

LATIHAN 6 (e)

MPSM JOHOR

Baca ayat-ayat di bawah dengan teliti, kemudian nyatakan peribahasa yang sesuai dengan maksud ayat tersebut (i) (ii)

(e)

:

Kenderaan yang lalu-lalang di pusat bandar tidak berhenti-henti mulai pukul 5.00 petang hingga ke pukul 8.00 malam kerana kebanyakan pekerja awam dan swasta akan pulang ke rumah setelah selesai bertugas. Kami amat gembira menerima kedatangan tuan-tuan dan puan-puan, malahan kami himpunkan saudara-mara untuk menyambut tuan-tuan," kata Pak Maun kepada wakil rombongan peminangan anaknya itu. Apabila majlis penyampaian hadiah selesai, pengetua dijemput menyampaikan cenderamata kepada tetamu kehormat yang hadir merasmikan majlis itu. Perkara ini sudah menjadi kelaziman sebagai penghargaan atas budi baik tetamu berkenaan menerima undangan ke majlis yang dianjurkan. [6 markah] :

MPSM SABAH

Baca ayat-ayat di bawah dengan teliti kemudian nyatakan peribahasa yang sesuai dengan ayatayat tersebut. (i) (ii) (iii)

Kita perlulah pandai membawa diri dan menyesuaikan diri apabila berada di tempat orang. Ibu bapa hendaklah mendidik anak-anak sejak kecil lagi jika tidak mahu anak-anak menimbulkan masalah apabila mereka dewasa nanti. Kita janganlah menjadi orang yang asyik mengikut kata orang lain tanpa membuat pertimbangan terlebih dahulu. [6 markah]

CSL2011 TSJ TATABAHASA 3(b)

2

LATIHAN 7 (e)

MPSM SARAWAK

Baca ayat-ayat di bawah dengan teliti kemudian nyatakan peribahasa yang sesuai dengan ayatayat tersebut. (i) (ii) (iii)

LATIHAN 8 (e)

:

Semua warganegara asing yang datang ke Malaysia mestilah mematuhi undang-undang negara ini. Setelah anaknya dimasukkan ke hospital kerana menghidap demam denggi, barulah Encik Rajes membersihkan persekitaran rumahnya. Rusdi yang mengambil buku Geetha, Roslan pula yang dituduh melakukan perbuatan itu. [6 markah] :

MPSM SELANGOR

Nyatakan peribahasa yang sama maksud dengan peribahasa di bawah. (i) (ii) (iii)

Hendak seribu daya, tidak hendak seribu dalih. Bagai mencurah garam ke laut. Ke bukit sama didaki, ke lurah sama dituruni. [6 markah]

LATIHAN 9 (e)

MPSM TERENGGANU

Tulis satu ayat bagi setiap peribahasa di bawah ini supaya jelas menunjukkan maksud dan penggunaannya. (i) (ii) (iii)

LATIHAN 10 (e)

:

indah khabar daripada rupa. meninggi diri. kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai. :

[6 markah]

MPSM PULAU PINANG

Baca ayat di bawah dengan teliti, kemudian kemukakan satu lagi peribahasa yang sama maksudnya dengan peribahasa dalam ayat tersebut. (i) (ii) (iii)

Orang yang baik, walau di mana-mana berada akan dimuliakan juga, umpama minyak setitik, di laut sekalipun timbul juga. Dis sepatutnya berfikir semasak-masaknya sebelum meletak jawatan kerana dia belum pasti mendapat pekerjaan di bandar itu, takut nanti yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran. Jangan sekali-kali kita berludah ke langit, kerana perbuatan itu umpama mengeji diri sendiri.. [6 markah]

CSL2011 TSJ TATABAHASA 3(b)

3

LATIHAN 11 (e)

MPSM NEGERI SEMBILAN

Baca ayat-ayat di bawah dengan teliti, kemudian tukarkan peribahasa yang diberi dalam ayat dengan peribahasa atau kata-kata hikmat yang hampir sama ertinya dengan peribahasa tersebut. (i) (ii) (iii)

LATIHAN 12 (e)

:

Sifat lemah lembut Mei Ling sama seperti ibunya. Hal ini bertepatan dengan pepatah bagaimana acuan begitulah kuihnya. Kembalinya Datuk Misbun Sidek ke pangkuan Persatuan Badminton Malaysia amat dialualukan demi pembangunan sukan badminton negara. Hal ini samalah seperti pepatah sirih pulang ke gagang. Semasa berlakunya krisis air di Melaka, para peniaga menangguk di air yang keruh dengan menaikkan harga tong air dan baldi. [6 markah] :

MPSM PAHANG

Beri maksud setiap peribahasa di bawah ini. (i) (ii) (iii)

Ular menyusur akar tak akan hilang bisanya. Nasi sudah menjadi bubur Seperti api di dalam sekam. [6 markah]

LATIHAN 13 (e)

:

MPSM KEDAH

Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian beri maksud peribahasa yang dihitamkan. Abah termangu lagi. Setiap waktu abah menghitung hari. Lama-kelamaan dia akan tua juga. Dia akan menjadi seperti bapanya. Menjadi tua dan uzur. Jika dia terus membantahntindakan anaknya, sampai bila mereka akan berbaik semula. Abah tidak mahu berpatah arang, berkerat rotan. Abah juga tidak mahu berkeras seperti bapanya yang keras kepala. Semasa abah hendak memeluk Islam, datuk Anang melarang tindakannya. Sehinggalah datuk Anang meninggal akibat dilenyek gajah turun minyak ketika memburu di hutan. Sesudah itu, barulah abah boleh memeluk Islam tanpa halangan. [6 markah]

CSL2011 TSJ TATABAHASA 3(b)

4

LATIHAN 14 (e)

MPSM PERAK

Isi tempat kosong dengan peribahasa yang sesuai. (i) (ii) (iii)

LATIHAN 15 (e)

:

Dato’ Rashid mengharapkan para pekerjanya dapat bekerja secara proaktif tanpa perlu disuruh. Dengan kata lain, Dato’Rashid tidak mahu para pekerjanya bersikap seperti......... Sebagai seorang pelajar yang sedang menuntut di luar negara, amin sentiasa mematuhi peraturan dan adat resam di tempat orang kerana........ Pihak polis menasihati orang ramai agar tidak mudah terpedaya dengan skim cepat kaya. Hal ini kerana kebanyakan mangsa membuat laporan polis setelah terperangkap dengan skim ini. Keadaan ini tidak berguna lagi kerana sikap sedemikian sama seperti peribahasa............ [6 markah] :

MPSM KELANTAN

Nyatakan satu peribahasa yang menepati maksud di bawah. (i) (ii) (iii)

melakukan pekerjaan yang sia-sia. Orang lain yang berbuat salah, orang lain pula yang menanggung akibatnya. Keadaan orang yang berilmu tetapi tidak menunjuk-nunjukkan dirinya. [6 markah]

CSL2011 TSJ TATABAHASA 3(b)

5

Xem th�m...

Komen

Hak cipta © 2017 SLIDEMY.COM Inc.